Duurzaam

Tjitske nam in 2007 ontslag bij het Agrarisch Dagblad om zich meer te kunnen specialiseren in schrijven over duurzame energie. Vooral in de landbouw een interessant onderwerp: windmolens, biogasinstallaties, zonnepanelen; boeren zijn van alle markten thuis. Inmiddels rijden er zelfs trekkers op biogas, produceren boeren warmte voor woonwijken en is eigen stroom opwekken al bijna gemeengoed. Ook doen sommigen mee aan proeven om energie op te slaan (linken naar fotonenboer).

De stap naar het eigen bedrijf op deze peiler was een succes: binnen enkele weken schreef Tjitske voor Stroom, Energiegids, Boerderij en Ekoland. Daarna volgden andere opdrachtgevers. Duurzaamheid in bredere zin kreeg vorm door het schrijven voor Biofood magazine, Down to Earth en Financieel Dagblad. Zo kwamen de kledingindustrie aan bod, buurtmoestuinen en het probleem van en oplossingen voor plastic in de zee.

Door te schrijven voor verschillende doelgroepen en het volgen van de masterclass bladenmaken en de masterclass freelance journalistiek bij de NVJ weet Tjitske zich inmiddels aardig ‘lenig’ op te stellen, zoals NVJ-docente Marjolein Doomen het mooi omschrijft.

Voorbeelden: